Tips
Een gezonde hoef betekent in vele gevallen een gezond paard ! Hierbij enkele handige tips bij de verzorging van de hoeven van uw paard. Elk paard is anders ! Verschillende hoeven vragen verschillende oplossingen. Raadpleeg tijdig uw hoefsmid en/of dierenarts.
8 weken
Hou er rekening mee dat een paard minstens elke 8 weken moet beslagen worden. De hoef groeit gewoon door en het hoefijzer kan in de hoef komen te zitten. De kans dat de buigpezen onder te grote spanning komen verhoogt aanzienlijk. Sommige paarden gaan mank lopen.
Beweging
Paarden zijn zoals mensen: te weinig beweging geeft een slechte doorbloeding waardoor er altijd wat mis is. Daarom: geef uw paarden veel beweging !
Jonge paarden
Het is belangrijk om veulens vanaf het begin de juiste manieren te leren. Laat uw veulen regelmatig zijn voeten geven en hou ze even vast. Beloon bij een correcte uitvoering. Uw hoefsmid zal u eeuwig dankbaar zijn 😉
Hoefbevangen
Hoefbevangenheid is een gevolg van een slechte doorbloeding in de voet. Er komt te weinig zuurstof en voeding terecht in de cellen en afvalstoffen worden niet meer afgevoerd met weefselbeschadiging en zwelling tot gevolg. De druk op de hoeflederhuid wordt groot en veroorzaakt heel veel pijn. Het paard zal meer gaan liggen als staan of lopen vanwege de grote pijn. Het paard ervaart de pijn het meest aan de voorbenen omdat daar het meeste gewicht wordt gedragen.
Rotstraal
Rotstraal ontstaat door bacteriën in de straalgroeven van het paard. Ze veroorzaken een zeer typische geur. Krab daarom regelmatig de straalgroeven goed uit en houdt de hoeven goed droog. Een droge stal kan rotstraal voorkomen. Te weinig bewegen kan ook rotstraal veroorzaken. Egyptische zalf is ideaal om Rotstraal te behandelen.
Brokkelhoeven
Een paard met brokkelhoeven is meestal een paard met traag groeiende voeten. De zwakke hoeven hebben meestal een mindere hoornkwaliteit. Te is veelal niet goed: te droog, te nat, te weinig of te veel vet of hoefolie.
Biotine in het voeder of laurierzalf op de kroonrand kan de kwaliteit van de hoeven iets verbeteren. In bepaalde gevallen wordt er een hoefrestauratie uitgevoerd.
Hoefnagels
Hoefnagels hebben ongeveer een halve dag nodig om écht vast te zitten. Een paard dat pas beslagen is zet je dus best niet op een natte weide.
Soepele hoeven
De soepelheid van de hoeven wordt mede bepaald door de hoeveelheid vocht in het hoorn. Daarom is het niet aangewezen om droge hoeven te oliën of in te vettenvetten aangezien deze de hoeven afsluiten voor vocht waardoor deze alleen maar droger worden.
Scheuren in de hoef
Een paard dat niet beslagen is en hoefscheuren heeft wil meestal zeggen dat de hoefsmid sinds geruime tijd niet meer is langs geweest en zo snel mogelijk bekapt of beslagen moet worden. Wist je dat zelfs onbeslagen hoeven om de 6 tot 8 weken moeten bekapt worden?
Laat uw veulen tijdig controleren
> Dag 1: beoordeel de benenstand
> 3 Weken: beoordeel grazen, stappen en lopen in de weide
> 3 Maanden: nieuwe controle + 1ste bekapping
> Elke 2 Maanden: volgende controle + bekapping
Stel bekappen niet uit
Zelfs al moet er niet veel van de hoef verwijderd worden, een regelmatige controle kan veel problemen voorkomen. Bovendien is een paard dat correct op de benen staat en gemakkelijk voeten geeft een plezier voor iedereen.